هیلینگ ایمپلنت
پیش از آنکه به هیلینگ ایمپلنت بپردازیم بهتر است کمی با این روش کاشت دندان و مزایای آن آشنا شوید. امروزه با وجود روش های نوین دندانپزشکی دیگر نیاز نیست نگران دندان های پوسیده خود و جای خالی آنها باشید. ایمپلنت یکی از همین روش هاست که شاید مصنوعی باشد اما ظاهری کاملا طبیعی دارد و کمتر کسی متوجه کاشت بودن آن می شود.
همچنین اگر از دندان هایتان به خوبی مراقبت و بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید، تا سالیان سال میتوانید دندان های خود را حفظ کنید. بر خلاف تصور افراد، جویدن مواد غذایی با این دندان ها اصلا کار سختی نیست و لازم نیست پس از کاشت دندان نگران گوارش خود باشید. موادی که در این روش جراحی استفاده میشوند سازگاری بالایی با فک و دهان افراد دارند و موجب بروز مشکل نمیشوند.
ایمپلنت دندان مانند سایر جراحی های مربوط به این حوزه مراحلی دارد که یکی از مهمترین بخش های آن هیلینگ ایمپلنت است. در این مطلب، این مرحله مهم را به طور کامل معرفی خواهیم کرد.
هیلینگ ایمپلنت چیست؟
اگر ایمپلنت دندان انجام داده باشید، حتما نام هیلینگ ایمپلنت برایتان آشناست. هیلینگ، سیلندرهای گنبدی شکل فلزی است که اغلب از تیتانیوم ساخته و در بالای لثه قرار داده میشود. در واقع هیلینگ به ایمپلنت متصل میشود. دلیل انتخاب تیتانیوم، سازگار بودن آن با محیط بدن و عدم بروز آلرژی است اما گاهی از مواد دیگری مانند زیرکونیا و پلی اکسید متیلن نیز استفاده میشود. در ادامه متوجه خواهید شد که اگر ایمپلنت به صورت دو مرحله ای انجام شود این قطعه پس از جراحی دوم و اگر کاشت دندان به صورت یک مرحله ای انجام شود پس از قرار دادن پایه، به استخوان بسته میشود. با اینکه ابعاد این قطعه بسته به ضخامت لثه بیمار متفاوت است اما اغلب ارتفاع آن 2 الی 10 میلی متر است.
آشنایی با کاربرد هیلینگ ایمپلنت
هیلینگ ایمپلنت قطعا کاربردهای تاثیرگذاری دارد که در ایمپلنت دندان از آن استفاده میشود. در این قسمت به مهمترین کاربردهای آن میپردازیم.
هیلینگ، دشمن آلودگی هاست و از ورود گرد و غبار، باکتری و… به قسمت بالایی لثه جلوگیری میکند. این کار باعث بهبود سریعتر لثه بیمار و حفظ سلامت آن میشود.
از دیگر کاربردهای هیلینگ ایمپلنت میتوانیم به فرم دهی لثه به شکلی خاص اشاره کنیم. این اتفاق باعث شده که فرم روکش دندان از روی هیلینگ ساخته شود. همچنین این قطعه طوری به لثه فرم میدهد که شکل دندان ها کاملا طبیعی به نظر برسد و موجب زیبایی بیشتر دندان ها میشود. علاوه بر این، هیلینگ مانع رشد لثه روی ایمپلنت میشود.
هیلینگ ایمپلنت دندان بهترین مکان و موقعیت نهایی ایمپلنت را مشخص میکند. با این تفاسیر وجود این قطعه برای پیش بردن صحیح و اصولی کاشت دندان ضروری است.
روش های قرارگیری هیلینگ ایمپلنت
جاگذاری هیلینگ ایمپلنت یا به صورت یک مرحله ای انجام میشود و یا دو مرحله ای. در این قسمت هر دو روش را معرفی خواهیم کرد.
اگر دندانپزشک هم زمان با کاشت ایمپلنت، هیلینگ را هم جاگذاری کند، طبق روش یک مرحله ای عمل کرده است. در این روش، هیلینگ تا زمان بهبود ایمپلنت در سطح لثه قرار میگیرد. هنگامی که ایمپلنت کاملا به فک جوش خورد، زمان برداشتن هیلینگ، جاگذاری اباتمنت و نصب تاج دندان است.
بیشتر بخوانید : اباتمنت
در روش دو مرحله ای همه چیز به یکباره انجام نمیشود. ابتدا ایمپلنت در استخوان فک جاگذاری میشود و سپس بنا بر نظر دندانپزشک، زمان معینی فرصت داده میشود تا بافت لثه، ایمپلنت را پوشش دهد. پس از آن نوبت به مرحله دوم و جاگذاری هیلینگ ایمپلنت میرسد. در این مرحله بافت لثه برش داده میشود، هیلینگ جاگذاری میشود و پس از چند هفته جای خود را به تاج دندان میدهد.
عوامل موثر در بهبود بافت لثه
زمان بهبود بافت لثه پس از جاگذاری هیلینگ ایمپلنت برای همه افراد یکسان نیست. برای مثال این زمان برای افرادی که دخانیاتی مانند سیگار و قلیان مصرف میکنند نسبت به افراد دیگر طولانی تر است. عوامل دیگری که بر زمان التیام بافت لثه تاثیر میگذارند عبارتند از ابتلا به دیابت، تراکم استخوان فک، تعداد ایمپلنت های مورد استفاده، مهارت دندانپزشک و روش نصب هیلینگ.
افتادن هیلینگ ایمپلنت
همانطور که گفتیم هیلینگ ایمپلنت برای مراقبت از بافت لثه و حفظ زیبایی ایمپلنت ضروری است اما در مواردی ممکن است این مرحله با شکست مواجه شود و هیلینگ بیفتد. این اتفاق ناگوار دلایل متعددی میتواند داشته باشد که در ادامه به مهمترین آنها اشاره میکنیم. گاهی بعضی از بیماران شرایط به کارگیری روش یک مرحله ای را ندارند و بی توجهی به این موضوع میتواند منجر به افتادن هیلینگ ایمپلنت شود.
اگر دندانپزشک تبحر کافی نداشته باشد یا از هیلینگ نامناسبی برای بیمار استفاده کند، احتمال افتادن هیلینگ را بالا میبرد. گاهی پیچ ایمپلنت به صورت صد در صدی به استخوان فک متصل نمیشود و باعث افتادن هیلینگ میشود. این اتفاق به دلیل بیماری های زمینه ای، کافی نبودن استخوان فک، شرایط خاص بیمار و بی توجهی به آن، عدم مراقبت از هیلینگ و عدم تعیین مکان دقیق ایمپلنت رخ میدهد.
به هر دلیلی که هیلینگ ایمپلنت بیفتد منجر به خسارت مالی و اتلاف وقت میشود و بیمار به کاشت مجدد ایمپلنت نیاز پیدا میکند.
مراقبت های لازم پس از هیلینگ ایمپلنت
اگر نمیخواهید پس از جاگذاری هیلینگ ایمپلنت دچار حادثه خاصی شوید و تحمل عوارض جدی را ندارید، مراقبت هایی که در ادامه به آنها میپردازیم را جدی بگیرید. پس از جاگذاری هیلینگ حتما گاز استریل باید در محل مورد نظر قرار داده شود تا خونریزی بیمار قطع و ایمپلنت سر جای خود محکم شود. پس از جراحی از یک مسواک نرم برای شستن دندان هایتان استفاده کنید. آب نمک را فراموش نکنید و چندین مرتبه در روز آن را غرغره کنید. از کمپرس یخ برای تسکین درد و تورم استفاده کنید. تا مدتی از غذاهای سفت و تند پرهیز و به جای آنها غذاهای آبکی را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
کلام آخر
همانطور که متوجه شدید یکی از مهمترین مراحل کاشت دندان، هیلینگ ایمپلنت است که جاگذاری صحیح آن در موقعیت دقیق ایمپلنت نقش ویژه ای دارد. در این مطلب سعی کردیم به طور کامل شما را با هیلینگ ایمپلنت، کاربردها، مراحل و مراقبت های پس از آن آشنا کنیم.
دیدگاه
نظر بدهید