قالب گیری ایمپلنت دندان
پیش از آنکه به قالب گیری ایمپلنت دندان بپردازیم بهتر است با کاربرد این روش کاشت دندان آشنا شوید. تعداد دندان های پوسیده شما زیاد شده اند؟ دندان های خود را از دست داده اید و تحمل جای خالی آنها را ندارید؟ به دلیل ظاهر دندان هایتان از لبخند زدن خجالت میکشید؟ ایمپلنت دندان را امتحان کنید. با وجود این روش نوین جراحی دیگر نیاز نیست نگران جای خالی دندان هایتان باشید. شما میتوانید دندان هایی مصنوعی اما با ظاهری کاملا طبیعی داشته باشید. یکی از مراحل این روش، قالب گیری ایمپلنت دندان است. این مرحله از این لحاظ اهمیت دارد که برای الگوبرداری صحیح و دقیق از ساختار فک و دندان لازم است. در این مطلب به صفر تا صد قالب گیری ایمپلنت دندان میپردازیم.
قالب گیری ایمپلنت دندان چیست؟
در ایمپلنت دندان پیچ هایی استفاده میشود که از تیتانیوم یا دیگر مواد ساخته شده اند. این پیچ ها وظیفه ریشه دندان را به عهده دارند و پروتزها به عنوان دندان روی آنها قرار میگیرند. همانطور که گفتیم قالب گیری ایمپلنت دندان برای الگوبرداری از فک و دهان است تا این پروتزها به درستی ساخته شوند و با پیچ مطابقت داشته باشند. به عبارت دقیق تر قالب گیری ایمپلنت روشی برای کپی برداری لثه، فک و به طور کلی دهان می باشد. به طور کلی اگر پای پروتز در میان باشد، قالب گیری ایمپلنت حتما باید انجام شود. این مرحله برای تطابق ایمپلنت با قوس طبیعی دندان ها لازم است.
بیشتر بخوانید » قالب گیری روکش ایمپلنت
اهمیت قالب گیری ایمپلنت
همانطور که در قسمت های قبلی اشاره کردیم قالب گیری ایمپلنت دندان برای ساخت صحیح پروتز و انتقال دقیق ایمپلنت اهمیت زیادی دارد. این مرحله به دقت عمل در آزمایشگاه کمک میکند و باعث میشود روکش دندان در جای درست قرار بگیرد.
مراحل قالب گیری ایمپلنت
قالب گیری ایمپلنت مانند دیگر بخش های ایمپلنت دندان شامل مراحلی است که 1 تا 8 دقیقه زمان میبرد و طول مدت آن به موادی که استفاده میشود، بستگی دارد. در ادامه با مراحل این بخش جراحی آشنا میشوید. اولین گام، انتخاب تری یا سینی قالب گیری است. منظور از تری، تکیه گاه هایی هستند که از فلز یا پلاستیک ساخته شده اند و مواد مورد نیاز روی آنها قرار میگیرد. بر خلاف تصور اکثر افراد در انتخاب تری باید دقت کافی اعمال شود تا قوس دندانی بیمار تکیه گاهی مناسب داشته باشد.
دومین مرحله قالب گیری ایمپلنت دندان که نقش تاثیرگذاری در طول مدت این مرحله دارد، انتخاب مواد قالب گیری است. معمولا از ماده آلژینات برای قالب گیری استفاده میشود. این ماده نه تنها به سرعت تنظیم میشود بلکه موجب ناراحتی و درد زیادی برای بیماران حساس نمیشود.
سومین مرحله قالب گیری، تهیه خمیر است. مانند هر خمیری که در صنایع مختلف تهیه میشود، پودر مخصوص و مقداری آب در یک ظرف با هم مخلوط میشوند و دندانپزشک با استفاده از کاردک آنقدر این دو ماده را مخلوط میکند تا بافتی خامه ای شکل به دست آید. سپس خمیر درون سینی قالب گیری قرار داده می شود و به وسیله دندانپزشک در داخل دهان شما گذاشته میشود.
آخرین مرحله قالب گیری ایمپلنت دندان، خارج کردن محتویاتی است که دندانپزشک داخل دهان شما قرار داده است. تنها چند دقیقه زمان میبرد تا این مواد خشک شوند و دندانپزشک آن را خارج کند. نتیجه در این مرحله مشخص میشود زیرا شکل فک، دندان ها و لثه شما به خوبی روی آلژینات قرار میگیرد. حالا به خوبی با مفهوم قالب گیری آشنا شده اید. منظور از قالب گیری، درآوردن قالب فک و لثه شما برای انجام صحیح و دقیق تر ایمپلنت است.
2 روش مرسوم قالب گیری ایمپلنت
به طور کلی از دو روش کلاسیک و دیجیتال برای قالب گیری ایمپلنت دندان استفاده میشود که در این قسمت هر دو روش را به طور کامل توضیح میدهیم.
روش کلاسیک همان شیوه ای است که در قسمت قبلی مراحل آن را توضیح دادیم و همچنان به عنوان متداول ترین روش از آن یاد میشود. همانطور که متوجه شدید در این روش از تری مطابق با قوس دندانی به همراه خمیر مخصوص استفاده میشود. گفتیم که در این روش به طور معمول ماده ای به نام آلژینات کاربرد دارد که سرعت سفت شدن آن بالاست. گاهی از مواد سیلیکونی نیز استفاده میشود که دقیق تر اما گران قیمت تر و کندتر هستند. در قالب گیری کلاسیک از تکنیک تری باز یا تری بسته استفاده میشود که به شرایط ایمپلنت های کاشته شده بستگی دارد. قالب گیری تری باز برای مواقعی است که ایمپلنت ها شکلی موازی ندارند. قالب گیری تری بسته برای شرایطی است که ایمپلنت ها به طور موازی کاشته شده اند و یا استفاده از تکنیک تری باز، بسته به شرایط بیمار دشوار است.
در قالب گیری دیجیتالی که هنوز در ایران جا نیفتاده از اسکنر داخل دهانی برای به دست آوردن یک تصویر سه بعدی استفاده میکنند. در این روش از طریق دیجیتالی کردن آناتومی دهان، مدل ساخته میشود. از مزایای این روش میتوانیم به ارتباط کمتر با بیمار و در نتیجه عدم احساس تهوع و خفگی و زمان کوتاه تر اشاره کنیم.
مشکلات ناشی از قالب گیری
با اینکه قالب گیری دندان مرحله ای بدون درد و ناراحتی است اما عده ای از بیماران به دلیل حساسیت بالا ممکن است در این مرحله دچار مشکلاتی مانند حالت تهوع و یا احساس خفگی شوند. دلیل این موضوع میتواند طعم خاک مانند موادی که در قالب گیری استفاده میشود باشد. هیچ افزودنی به آلژینات یا دیگر مواد اضافه نمیشود و خمیر مورد استفاده میتواند برای عده ای موجب ناراحتی شود. با این حال، این موضوع مشکل چندان بزرگی نیست و بعد از قالب گیری با چند بار آبکشی میتوانید از طعم آن خمیر راحت شوید.
کلام آخر
برای اینکه دندان های ایمپلنت مطابق با فک و لثه شما ساخته شوند و ظاهری طبیعی داشته باشند، نیاز است که دندانپزشک با شکل فک، لثه و دندان ها آشنا باشد. برای این آشنایی، قالب گیری ایمپلنت دندان چه به روش کلاسیک و چه به روش دیجیتالی لازم است. در این مطلب سعی کردیم شما را با این مرحله از کاشت ایمپلنت دندان به طور کامل آشنا کنیم.
دیدگاه
نظر بدهید